Van de hak op de tak telkens kleine taakjes uitvoeren voor je eigen bedrijf. Herkenbaar? Aan de ene kant is dat heerlijk, want bij iedere switch maakt je brein een beetje dopamine aan, wat een van onze gelukshormonen is. Dat is natuurlijk lekker! Maar aan de andere kant verlies je resultaten op de lange termijn, raak je een goed overzicht op het geheel snel kwijt en hou je er een hap-snap gevoel aan over. In deze blogpost/video deel ik mijn ervaring over ‘bulken’ met je. Ik leg uit: 

  • Waarom ‘bulken’ voor mij vaak goed werkt;
  • Wat mijn resultaat is na het bulken;
  • Wat ik doe als ik moe wordt tijdens het bulken;
  • En hoe ik me voel over de scheidingslijn tussen gefocust werken en ‘inspired action’

Meer doen in minder tijd: bulken

Nu meer dan ooit zijn we geneigd kleine taakjes tussendoor te willen doen. Vaak door veel afleiding, gebrek aan overzicht of omdat je het idee hebt dat dit de enige manier is om iets af te krijgen in alle drukte.

Alleen de vraag is: wat levert dit je kwalitatief op? Hoeveel resultaat geeft dit je? En niet te vergeten, welk gevoel krijg je hierbij? Als ik dit zelf doe voel ik me gehaast, mis ik het grotere plaatje en komt de boodschap niet goed over. Terwijl ik juist het tegenovergestelde wil! Leuk dat die kleine mini-taakjes af zijn, maar waar wil ik heen? En hoe kan ik dit op zo’n korte en effectief mogelijke manier doen?

Het antwoord: bulken! 

Yes je hoort het goed: bulken! Ik weet het, dat klinkt niet heel sexy. Alsof je duizend hamburgers achter elkaar naar binnen propt. Maar het werkt gegarandeerd. Hoe dan? Neem bijvoorbeeld een groot project. Verdeel deze in subonderdelen en plan een bepaald aantal uren in om hier achter elkaar aan te gaan besteden. Zo plan ik bijvoorbeeld in om in één keer meerdere video’s achter elkaar op te nemen. 

 

Werk efficiënt en blijf in the flow

Ik zou kunnen zeggen: ik neem elke week een video op, of gewoon wanneer de inspiratie het toelaat. Maar zo’n video opnemen kost voorbereidingstijd. Het onderwerp doornemen, een geschikte plek vinden om de video op te nemen, de microfoon zoeken en aansluiten, het statief opzetten… Achteraf kost het tijd om de video’s na te bewerken en te uploaden. Al met al nemen al deze kleine, losse taakjes meer tijd in beslag dan je doorhebt. En dit gebeurt constant. Terwijl het veel efficiënter kan. Door te bulken…

Bulk je workload en krijg meer gedaan in minder tijd.

Als ik mijn workload bulk, hoef ik maar één keer het opnemen van de video’s voor te bereiden. En na het opnemen van de video’s bewerk ik ze meteen allemaal en plan ik ze in één keer in. Hierna heb ik er dan geen omkijken meer aan: ik kan een grote taak op mijn lijstje afvinken. En ik hoef niet meer continu te switchen tussen kleine taken. Dat brengt mij weer dichterbij mijn missie, namelijk de inspirator in jou naar boven halen, door mijn eigen inspirator er te laten zijn! Ik geloof ook dat je klanten, lezers of inspiratiezoekers het voelen en merken, wanneer ze content bekijken die jij hebt gemaakt wanneer jij in een lekkere flow zat. 

Wanneer het even niet lukt…

Don’t get me wrong: ik zit er ook wel eens doorheen in mijn ingeplande tijd. Mij lukt het niet altijd even goed om te bulken, want je hebt zo je dagen dat alles je lijkt af te leiden. Dan adem ik altijd even goed diep in en uit en begin ik te voelen. Ben ik echt vermoeid en stroomt het daarom niet meer? Dan moet ik rusten en is het voor nu even klaar… Of is het mijn ego die me tegenhoudt om verder te gaan? In dat geval neem ik even een klein meditatiemomentje voor mezelf, met een lekkere kop thee of koffie. Ik mediteer 3 minuten om te ontspannen en mijn focus terug te brengen en dan ga ik weer verder! Want dat is ook wat je onderscheidt van andere ondernemers: je gave om verder te gaan. 

Voel bij jezelf: heb ik een break nodig, of houdt mijn ego me tegen?

 

Wat werkt voor jou? 

Mijn takeaway voor vandaag is: wat werkt voor jou en wat werkt niet? Hoe zou je bulken voor jezelf in kunnen zetten? Waar zie je voordelen of onderdelen die voor jou kunnen werken? Hoe kan je zorgen dat je voor een bepaalde periode gefocust aan iets kan werken en gewoon kan knallen? Of je nou video’s opneemt, blogs schrijft of andere mooie, inspirerende dingen onderneemt. Blijf in die flow en maak efficiënt gebruik van je tijd. Dan kan je erna weer kwalitatief bezig zijn met ontspannen, je gezin, sporten, enzovoorts!

 

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou voelt en hoe jij dit ervaart. Wat haal jij handvatten of inspiratie uit? En wat is het resultaat wanneer jij bulkt? Deel het vooral met ons en de andere inspiratiezoekers hier, of op social media!