Mijn vuur en passie wakkert aan van het diep doorvoelen wat je voelt en op basis daarvan je keuzes maken. Maar op het gebied van bedrijfsvoering valt nog winst te behalen. Daarom was ik een tijd geleden op een seminar bij Eelco de Boer, waar hij vertelde over het holistisch business plan. Hij stelde vijf vragen die ik heel graag met je deel. Bekijk de video of lees daaronder verder: kies wat jij fijn vindt!

Het holistisch business plan

Bij het starten van een bedrijf, denk je na over wat je wil bereiken. Niet alleen qua impact, maar ook op het gebied van cijfers en omzet. Maar er is nog heel veel meer dan dat. Misschien wil je wel meer tijd vrij hebben voor je familie, vrienden of je hobby’s. Dat kan ook een doel zijn. Om erachter te komen wat je holistisch gezien wil bereiken, stelde Eelco de zaal een aantal vragen. Die vragen vormen samen je holistisch business plan. 

Stel jezelf de volgende vijf vragen en maak een holistisch business plan.

Vraag 1: wie wil je zijn? 

Met deze vraag begon Eelco. Wie wil je eigenlijk zijn als persoon? Wat wil je uitdragen? En hoe wil je dat mensen jou herinneren en over je praten als je er niet meer bent? Niet dat het nou zo belangrijk is wat anderen van je vinden, maar het is wel een goede vraag om jezelf te stellen om inzicht te krijgen in wie jij écht wil zijn. 

 

Vraag 2: met wie wil je zijn?

Als je hier echt goed over nadenkt, kom je vast tot een aantal mensen waar je graag tijd voor vrijmaakt. Maar soms verzand je een beetje in de gang van alledag, waardoor je eerder tijd doorbrengt met mensen die toevallig op je pad komen. Vraag jezelf dus: met wie wil je nou echt zijn? Voor mij was dit een no-brainer. Het schoot me meteen te binnen dat ik graag bij mijn broer en zijn vrouw wil zijn. Heel makkelijk is dat niet, want ze wonen nog net niet aan de andere kant van de wereld in San Francisco. Maar door die wens alleen al uit te spreken, maak je het belangrijk. Dan is het makkelijker om de wens ook echt uit te laten komen. Ik was al twee jaar van plan om te gaan, maar tot ik het doel echt uitsprak ben ik niet gegaan. 

Door je wensen uit te spreken, maak je het belangrijk. Zo kan je de wens omzetten in en doel, en het echt uit laten komen.

 

Vraag 3: wat zou je willen hebben? 

Er zijn altijd dingen die je graag zou willen hebben die bijdragen aan je levensgeluk. Ga bij jezelf na welke dingen dat voor jou zijn. Misschien wil je heel graag een fijn koophuis of een mooi eigen kantoor. 

 

Vraag 4: wat wil je doen?

Welke dingen wil jij doen in je leven die je echt heel belangrijk vindt? Dat kan van alles zijn: van hobby’s beoefenen tot mooie reizen maken. Wat zijn plekken of dingen die je gezien wil hebben, omdat het je als een magneet aantrekt en je zeker weet dat het je mooie dingen oplevert? Voor mij was het antwoord op deze vraag San Francisco. En ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb deze reis gemaakt, in mijn eentje. Want als ik alleen reis, neem ik weer even afstand van mijn bedrijf. Met die helikopterview kan ik goed zien hoe het er nu voor staat en welke routes ik vanaf hier kan kiezen. Ik geloof dat je als persoon een eigen eindpunt hebt, maar de weg daar naartoe kan je zelf kiezen. En dat kiezen lukt het beste wanneer je even uitzoomt en het overzicht behoudt. 

 

Vraag 5: hoe wil je je voelen? 

Dit is de laatste, en misschien wel de belangrijkste vraag. Hoe wil je je graag voelen? Visualiseer het gewenste gevoel en schrijf het op. Tijdens het seminar heb ik voor mezelf opgeschreven: ik wil creëren vanuit overzicht en inspiratie. Ik hou van overzicht en ben niet zo goed in het heen en weer schieten tussen diep in mijn werk zitten en die helikopter. Daarom werkt het voor mij beter om regelmatig goed de afstand te bewaren. Precies om deze reden ben ik goed in het begeleiden van mensen zoals jij, die hun eigen cursus starten. Ik blijf goed uitgezoomd en jou ook even uit je tunnelvisie trekken. Het antwoord op deze vraag was voor mij dus heel duidelijk: ik wil voelen dat ik overzicht heb, en dat alles wat ik doe uit pure inspiratie voortkomt. 

Visualiseer het gewenste gevoel en schrijf het op. Voel het. 

Follow the signs

Na het antwoord geven op al deze vragen, was mijn doel helder. Want alle antwoorden vielen onwijs mooi samen. Ik stap in het vliegtuig om met een helikopterview boven mijn bedrijf te zweven en mijn broer en zijn vrouw in San Francisco op te zoeken. Ondanks de lancering van de VONK academy, die een paar weken later gepland stond en waarvoor dus heel veel werk aan de winkel was, heb ik mijn spullen gepakt en ben ik gegaan. Want ik wist en voelde dat dit de goede keus was. Alles loopt zoals het moet lopen, just follow the signs! 

 

Law of Attraction: manifesteer!

Door antwoord te geven op deze vijf vragen en te visualiseren (met) wie je wil zijn, waar je naartoe wil, wat je wil hebben en hoe jij je wil voelen, gaat zich dat manifesteren. Dat is de Law of Attraction (mocht je het niet kennen, google maar eens!). Als je er maar in gelooft. En je kan het alleen geloven, als je het echt voor je ziet. Maak dus een holistisch business plan. Visualiseer het, voel het. Dat is wat ik je graag meegeef. 

 

Ik ben benieuwd welke inzichten jij hieruit haalt. Heb je de vragen al eens voor jezelf beantwoord? Hoe werkt dit voor jou? Laat het me weten in de reacties of stuur me een berichtje op social media!