De KICKSTART, door Jara

Jara’s ervaring, december ’19

De kickstart van de VONK academy. Waarin Rosanne je vraagt: waar gaat jouw vuur van aan? Dat vind ik een makkelijke, maar tegelijk ook een moeilijke vraag. Heel verwarrend, ik weet het, maar toch is het zo. Want ik vind zoveel dingen leuk, dat je me beter zou kunnen vragen: waar gaat je vuur NIET van aan? ‘All jokes aside’, ik weet precies wat ik wil in mijn eigen onderneming en waar ik over een paar jaar wil staan. Dus waar mijn ‘werkvuurtje’ van aangaat, dat weet ik wel… Maar hoe kom je daar? Daar loop ik zelf op vast, want er komt zoveel op je af. 

“Vandaag, tijdens deze kickstart, is mijn intentie om een stapje dichterbij mijn doel te komen. Om beter te weten hoe ik die duidelijke droom kan omzetten in de realiteit.” 

Gewoon beginnen

In de relaxte sfeer bij Rosanne voel ik me meteen thuis. Een lieve kat op de bank en een vrolijke hond in de achtertuin maken het fijne plaatje voor mij compleet. We begonnen met het bespreken van de dingen waar ik tegenaan loop. In mijn hoofd kan het soms nogal chaos zijn. Zeker nu in het begin van ondernemen merk ik dat ik het moeilijk vind om echt iets neer te zetten en gewoon te beginnen. Er komen klanten op mijn pad voor wie ik websites bouw, maar ondertussen staat mijn eigen website nog niet eens online. Nou ben ik ook erg perfectionistisch en niet snel tevreden over mijn eigen content zoals social media, mijn website, huisstijl en visitekaartje en ga zo maar door. Daar zit ik echt tegenaan te hikken. Mijn probleem is daarnaast dat ik een doel in mijn hoofd heb dat ik wil bereiken. Maar dat wil ik dan het liefst gewoon vandaag bereikt hebben, of als het even kan gisteren. Ik weet dat het niet zo werkt en dat ik mijn Mount Everest langzaam moet beklimmen, maar toch blijft die mindset me tegenwerken. 

Vuurtje aan, voelen en gewoon gáán

Naast mijn struggles, bespraken we ook mijn ideale klant. Wie is dat eigenlijk? Als je deze zo specifiek mogelijk omschrijft? En hoe kijkt deze klant over 5 jaar terug op jouw begeleiding? Met deze kennis over mezelf, mijn probleem en mijn ideale klant ging ik de eerste kickstartdag met Rosanne in. We zetten de intentie voor de dag: ik wil graag aan het einde van de sessie een beeld hebben van de kleine stapjes die ik moet zetten om naar de top van mijn berg te komen. Dus we gaan aan de slag. We starten met een geleide meditatie, waarbij je goed in je gevoel komt. Nadat ik uitgebreid over mijn frustraties had verteld en zelf weer opnieuw gefrustreerd raakte in het gesprek ervoor, was deze sessie heel erg fijn. Het kostte even wat tijd om alles los te laten, maar toen het me lukte was ik helemaal zen. 

Vanuit de meditatie kreeg ik in stilte de volgende opdracht. Alle woorden die tijdens en na de meditatie in me opkwamen, moest ik op post-it notes schrijven en op het raam plakken. Gewoon voelen, en gaan! Dat ging als een malle. 

“Geen idee hoe lang het duurde: ik was helemaal in mijn eigen wereld, in volledige concentratie. Mijn vuurtje was aan!” 

Tussendoor af en toe even wat wortels, tomaatjes en chocola blijven eten, want kauwen zorgt voor loslaten en verwerken (iets wat ik heb geleerd deze dag. Dat maakt dat ik me een stuk minder schuldig ga voelen met kerst). 

Toen de woorden op waren en alles op het raam hing, kwam de vrolijke en swingende muziek op. Het was vooral de bedoeling dat ik danste, terwijl ik de woorden ging groeperen. Welke woorden horen, voor mijn gevoel, bij elkaar? Al swingend met chocola in mijn mond ging ook deze opdracht heel lekker. Ondertussen bereidde Rosanne een heerlijke, gezonde lunch voor om door te blijven kauwen (lees: loslaten) en het lichaam met vitaminen vol te stoppen. 

Na de lunch gingen we door met de volgende opdracht. Lekker met pennen, potloden en stiften mijn pad uittekenen op een groot A2 vel. Het maakt niet uit hoe het eruit komt te zien: als het jouw pad maar is (in mijn geval misschien wel de Mount Everest). Wat voelt goed? 

En hoe passen alle woorden die ik net zo vurig uit mijn handen heb gekregen in dat pad?

“Een relaxed muziekje op de achtergrond en gewoon weer gáán! Er kwamen allerlei vormen en tekeningen op het papier. Soms wist ik nog niet meteen waarom ik iets tekende, maar dat maakte niet uit. Want het voelde goed, en daar gaat het om.” 

Om in die relaxte sferen te blijven, wandelden we na deze opdracht een rondje met de hond in stilte. Even een frisse neus halen en alles weer laten voor wat het was. Ook dat was weer heel erg fijn. Buiten uit de tekening, en binnen er weer induiken. Want nu luidde de laatste opdracht: schrijf in een kleur wat elk onderdeel van je pad voor jou betekent. Schrijf daarna op een andere kleur wat dit deel van je pad voor jouw ideale klant kan betekenen. Dit was voor het eerst vandaag dat ik weer even duidelijk mijn hoofd moest gebruiken. Waarom had ik eigenlijk bepaalde dingen op papier gezet? 

We sloten de sessie af met het bespreken hoe ik de dag had ervaren. Dat is nog best lastig om te zeggen, want er komt veel op je af die ik nog wel even moest laten bezinken. Nu achteraf kan ik dat veel beter benoemen. Komtie: 

Bij je gevoel blijven en loslaten

Wat ik heb geleerd van deze dag, alle oefeningen en Rosanne? Erg veel, kan ik je vertellen. 

“Maar het voornaamste dat mij is bijgebleven, is dat dingen gewoon weer terugkomen als je ze loslaat.”

Dat loslaten belangrijk is, was niet nieuw voor mij. Maar ik heb er wel altijd moeite mee. Want wat nou als je iets voorgoed kwijtraakt door het los te laten? Tijdens deze sessie waren we continu aan het loslaten. Eerst de doelen bespreken, maar die vervolgens gewoon loslaten tijdens de meditatie. Vervolgens aan de slag met allerlei woorden en je gevoel, maar dat allemaal laten gaan tijdens de lunch. Dan tekenen en weer terugkomen in dat gevoel, waarna we die vibe weer lieten gaan tijdens een wandeling. 

“En telkens kwam de inspiratie en het gevoel gewoon weer terug! Dat was heerlijk om te ervaren. In mijn vak ben ik veel creatief bezig, wat ik heerlijk vind. Maar meestal kan ik niet op commando creatief zijn.

Inspiratie komt bij mij als een windvlaag aanwaaien en kan net zo snel verdwenen zijn als die kwam. En dat kan heel frustrerend zijn. 

Maar tijdens deze kickstart heb ik geleerd dat die inspiratiewind gewoon weer als een boemerang terugkomt, door juist even wat anders te doen!

Als je maar dichtbij je gevoel blijft. En als je dan toch in je hoofd gaat zitten: prima. Maar kom éérst bij je gevoel. Daarna mag je lekker nadenken over dat gevoel. 

Mijn eindresultaat

“Het concrete eindresultaat was een ondernemerspad met betekenis, met daarbij allemaal woorden en onderwerpen die belangrijk zijn voor mij. Allemaal recht vanuit mijn gevoel, mijn hart en mijn authentieke zelf.” 

Daar kon ik niet omheen. Na zo’n sessie is het ook weer een kwestie van alles even loslaten en de informatie op je in laten werken. Maar als ik nu terugkijk op al die resultaten, dan voelt het alsof ik heel dichtbij mezelf ben gebleven. Mijn intentie voor de dag was om concreet te zien welke kleine stappen ik moet ondernemen om mijn grotere doelen te bereiken. Die stappen stonden niet letterlijk op papier, maar ik voel nu wel aan alles wat ik moet doen. Deze kickstart heeft me weer opnieuw geënthousiasmeerd over mijn eigen onderneming! Nu ga ik mijn doelen op papier zetten en in kleine mootjes hakken, zodat ik ze stapsgewijs, per mootje, kan bereiken. 

0 reacties

Gerelateerde artikelen

CONTACT

VOLG ONS OP

SPOTLIGHT