Waar ik jullie vandaag graag in mee wil nemen, is als ondernemer hulp vragen en uitbesteden. In deze blog/video (kies vooral wat bij jou past) deel ik met je hoe ik mezelf en mijn bedrijf ondersteun, zodat ik zo effectief, productief en geïnspireerd mogelijk kan werken. Welke creatieve manier ik gebruik om zonder financiële investering twee Virtual Assistants in mijn team heb. Daarnaast krijg je twee oefeningen die je kunnen helpen om zelf in die mindset te komen. Veel lees-/kijkplezier! 

 

Controle uit angst

We zijn vaak geneigd om alle kleine dingetjes zelf te willen doen: we houden erg graag controle. Eigenlijk komt dat voort uit angst. Kan iemand het net zo goed als ik? Heeft de ander de juiste intenties? Is de investering het waard? En kan ik dat financieel wel aan? 

Maar wat er dan gebeurt is dat we allemaal dingen gaan doen waar we eigenlijk niet goed in zijn en waar ons vuur van dooft. Ik kan bijvoorbeeld alle cursussen van anderen zelf online gaan zetten. Maar dat is helemaal niet waar mijn vuur van aangaat. Dat hele technische stuk is absoluut niet waar ik gelukkig van word! En als ik daar 50% van mijn tijd mee kwijt ben, wat heb ik dan nog over om aan inspirerende content aan jullie mee te geven?

 

Tijd overhouden en de inspiratie laten stromen

Het kan dus eigenlijk niet mooier, dan dat er iemand voor jou is die je kan helpen bij die kleine dingen. Iemand die taken overneemt waar jij niet perse gelukkig van wordt.. Het resultaat wanneer ik hulp inschakel: ik word heel blij! Want de cursussen komen gewoon online te staan, maar ik hoef het niet zelf te doen. En ik hou een heleboel tijd over om de dingen te doen waar ik écht gelukkig van word. Tijd die ik kan besteden aan het bekijken van het grotere plaatje en daardoor de inspiratie voor mijn grotere missie echt weer kan laten stromen. En precies dat is wat je klanten zullen voelen. Dat je weet waar je mee bezig bent, niet alleen maar het grondwerk, maar ook welke grotere impact je hiermee wilt maken. 

En precies dat is wat je klanten zullen voelen. Dat je weet waar je mee bezig bent, niet alleen maar het grondwerk, maar ook welke grotere impact je hiermee wilt maken. 

Zo ook social media. Ik vind het tof, maar ik ben eigenlijk niet zo’n online persoon. Ik vind het wel heel leuk om de interactie en connectie daar met jullie op te zoeken. Maar niet iedere dag, want ik ben ook heel graag offline. En om die reden heb ik Jara als Virtual Assistant (VA). Zij kan heel goed creatieve content creëren en mijn social media beheren. Ze zorgt dat alles er mooi uitziet en klopt, ook voor jullie. Zo doet zij ook weer waar zij goed in is en dat is waanzinnig, want daardoor voelt de content voor jullie fijner en komt het beter binnen. En ik hoef niet elke dag online te zitten om daar dingen voor te doen. 

Hierdoor hou ik meer tijd over om bijvoorbeeld een nieuwe cursus te ontwikkelen. Die cursus levert mij uiteindelijk weer geld op. En omdat die cursus mij geld oplevert, kan ik de mensen om mij heen die voor mij werken weer betalen. Nogmaals: ik denk dat we vaak domweg in de verkeerde route denken. We denken dat we eerst een heleboel gemaakt moeten hebben, voordat we daar iemand anders voor kunnen inzetten. Maar mijns inziens is dat  niet waar.

 

Out of the box denken: wat kan jij bieden?

Het start met buiten de box denken. Voor ik startte met mijn waanzinnige ondersteuners Jara en Karlijn, heb ik een advertentie online gezet. Wat ik mijn assistenten kon aanbieden was mijn coaching. Op deze manier biedt ik iets waar ik ruimte in heb (namelijk tijd in plaats van geld) en kan ik mijn tijd aanbieden en stoppen in iets wat ik heel erg leuk vind, namelijk coaching (iin plaats van vloeken tegen mijn computer omdat ik iets niet online geregeld krijg…)! 

Wees dus creatief met wat je allemaal in kan zetten om bijvoorbeeld diensten uit te wisselen met anderen. Je kan zelfs aangeven: vanuit deze passie doe ik dit, wie wil mij ondersteunen? Niet iedereen hoeft er letterlijk iets voor terug te krijgen. En ik geloof dat we allemaal op onze eigen manier iets terugkrijgen of teruggeven. Misschien alleen niet op een manier die wij in onze box bedacht hebben. Wees dus oprecht en vindingrijk met wat je terug kan geven in ruil voor iemands talenten! 

Niet iedereen hoeft er letterlijk iets voor terug te krijgen. En ik geloof dat we allemaal op onze eigen manier iets terugkrijgen of teruggeven.

Een oefening: hoe help jij jezelf?

Dit leidt ons naar de vraag die jou verder kan helpen, namelijk: wat is het dat ik graag zou willen uitbesteden? Hiervoor heb ik een leuke oefening. Bedenk eens voor jezelf: als je een assistent of rechterhand had, die jou dingen uit handen zou kunnen nemen, ongeacht hoeveel uur daarin zou gaan zitten. Wat zou je niet meer zelf doen omdat het niet meer hoeft? Ga dit voor jezelf uitschrijven. Maak een spinnenweb: welke kernkwaliteiten horen bij mijn assistent, en wat zou die in jouw ideale wereld allemaal over kunnen nemen? Dat is vraag 1. 

Wat zou je niet meer zelf doen omdat het niet meer hoeft?

Dan stel ik je vraag 2. Want stel je nou eens voor dat deze persoon bestaat (en ik kan je verzekeren: hij of zij bestaat!). Hoe zou je je dan voelen? Hoe zou jij je voelen als je daar niet meer je tijd aan hoeft te besteden, maar je tijd besteed aan datgene dat je heel graag doet? Wat voor impact zou dat hebben op jou als persoon? En wat voor impact heeft dat op je bedrijf? Wat zou er veranderen? Zouden dingen er anders uit komen te zien en/of vloeiender gaan? Of zouden er bepaalde problemen ontstaan? Laat dit eens echt tot je doordringen: hoe voelt dat? 

Dit betekent niet per se dat je iemand aan moet nemen. Maar op deze manier kan je wel even voelen dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat je niet op je eiland hoeft te blijven zitten. Hoe meer jij de connectie met anderen aangaat, hoe meer je die connectie terug gaat krijgen. 

 

De inspiratievraag van vandaag: wat zou iemand anders voor jou kunnen doen, hoe zou dat voelen, welke impact zou dat dan hebben en hoe zou jij daarop vooruit gaan? En hoe creatief en vindingrijk kan jij zijn om daar stappen in te zetten? Ik hoor het graag van je! Reageer hier onderaan of laat het me weten op social media.